Kullanhuuhdonta kuulostaa monin korvissa romanttiselta ja mielenkiintoiselta ajatukselta, jota harva kuitenkaan lähtee kokeilemaan käytännössä. Kerromme tässä artikkelissa kuinka kultaa huuhdotaan Suomessa ja mistä kultaa kannattaa Suomessa lähteä etsimään.

Mitä kullanhuuhdonnalla tarkoitetaan?

Puhuttaessa kullanhuuhdonnasta viitataat tapaan, jolla kulta erotetaan maalajista liikkuvaa vettä apuna käyttäen. Huuhdontaa voidaan tehdä joko koneellisesti tai käsin. Ammattimaiset kullanhuuhtojat käyttävät apunaan koneita, mutta harrastelijat toimivat käsin.

Mistä Suomessa löytyy kultaa?

Taloudellisesti kannattavaa kullanhuuhdontaa on Suomessa mahdollista harrastaa ainoastaan kahdessa paikassa, joista molemmat sijaitsevat Lapissa. Toinen kultakenttä sijaitsee Sodankylässä ja toinen Inarissa. Eräs syy, miksi kullanhuuhdonta tuo monelle mieleen kovin romanttisia ajatuksia, on se, että eräs maamme kultakentistä sijaitsee Lemmenjoella.

Jos haluat tutustua kullanhuuhdontaperinteitä vaalivaan kultakylään, kannattaa matkata Sodankylän Tankavaaraan, josta löytyy tällainen Kultakyläksi nimetty kylä. Kylän Kultamuseo johdattaa vierailijan kullanetsinnän mielenkiintoisen historian pariin ja Kultakylässä vierailija pääsee myös huuhtomaan itse kultaa. Tankavaarasta löytyy niin kultarynnäkön aikaa esittelevä näköiskylä kuin ravintola- ja majoituspalveluitakin. Lisäksi Kultamuseon alueella on mahdollista tutustua historiallisiin esineisiin sekä asumuksiin, joita on käytetty aikoinaan kullankaivussa.

Kultakylää voidaan kutsua oikeaksi elämyskeskukseksi, johon kannattaa tutustua, jos kultahistoria kiinnostaa sinua! Kultaseikkailu on mahdollista yhdistää myös retkeilyyn Urho Kekkosen kansallispuistossa, sillä Tankavaara sijaitsee lähellä kansallispuistoa. Jos kullanhuuhdonta kiehtoo sinua, on Kultakylä oivallinen tapa aloittaa aiheeseen tutustuminen ja selvittää, elääkö sinunkin sisälläsi pieni kullanhuuhtoja.

Miten vuoden 2011 kaivoslaki vaikuttaa maamme kullankaivuuseen?

2011 maassamme astui voimaan uusi kaivoslaki, joka lopetti koneellisen kullankaivamisen siirtymäajan loppuun. Laki vähensi myös harrastepohjalta tapahtuvaa lapiokaivua, sillä tähän liittyvät lupamaksut moninkertaistuivat uuden lain myötä.

Miltä kullanhuuhdonnan tulevaisuus Suomessa näyttää?

Vaikka harrastetason kullankaivuu onkin kenties maassamme vähenemään päin, voi kullanhuuhdonnassa edelleenkin jopa kilpailla. MM-tason kilpailuja on järjestetty esimerkiksi Tankavaarassa, joka on isännöinyt jo monet kisat. Yhteensä Tankavaara on toiminut kisaisäntänä noin 30 kertaa.

On upeaa, että Tankavaarassa pidetään yllä kullanhuuhdonnan historiaa ja että siellä kullanhuuhdonnan hurmoshenki elää vielä lähes käsin kosketeltavana. Onkin tärkeää, että tämä osa historiasta säilyy myös tuleville sukupolville!