Kauniisti kimaltavaa kultaa arvostetaan muistakin syistä kuin sen kauneuden vuoksi. Kerromme tässä artikkelissa muutamia syitä, joiden vuoksi kulta on saavuttanut arvostetun paikkansa jalometallien joukossa.

Kullalla on monia hyviä ominaisuuksia

Kulta omaa monia hyviä ominaisuuksia, joiden vuoksi siitä on tullut niin kovin arvostettu jalometalli. Ensinnäkin kulta on harvinainen jalometalli, jonka löytämiseksi on nähtävä vaivaa. Menneiden aikojen kultaryntäykset olivat totisinta totta ja niiden seuraukset eivät olleet pelkästään positiivisia. Esimerkiksi Kalifornian kultaryntäys aiheutti vakavia seurauksia niin ympäristölle kuin alueen intiaaniväestöllekin.

Toiseksi kullan väri ja kiilto ovat kauniita. Ihmiset ovat aina pitäneet kauniista asioista ja pyrkineet koristamaan itseään. Tämän vuoksi ei olekaan ihme, että kultakorut ovat olleet niin kovin suosittuja.

Kolmanneksi kulta on kemiallisesti kovin kestävä materiaali, joten siitä valmistetut tuotteet kestävät kovaakin käyttöä. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta kulta on ollut jo pitkään erittäin arvokas ja arvostettu materiaali eikä olekaan ihme, että siitä on valmstettu jo pitkään esimerkiksi rahoja.

Monet sananparret korostavat kullan arvoa

Monissa sananparsissa korostetaan kullan arvoa ja sitä käytetään arvokkaiden esineiden tai asioiden symbolina. Sitä käytetään myös symboloimaan valtaa sekä rikkautta.

Ei ole sattumaa, että kruunut sekä muut vallansymbolit on usein valmistettu kullasta ja että urheilukilpailuiden 1. palkintoa kutsutaan kultamitaliksi.

Suomalaisessa sananlaskussa todetaan, ettei kaikki mikä kimaltaa ole kultaa. Tästä sananlaskusta tulee mieleen, että kulta on tavoittelemisen arvoista ja kaikki muu toisarvoista. Usein esimerkiksi rakasta lasta kutsutaan kullaksi, mikä korostaa hänen merkitystään hellittelynimen lausujalle.

Kullan arvostusta on myös arvosteltu

Toisaalta kullan saama arvostus on saanut aikaan myöskin runsaasti arvostelua. Joissakin yhteyksissä kulta nimittäin symboloi myös ahneutta sekä muita kielteisiä asioita. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Vanhasta testamentista löytyvä kultainen vasikka -kertomus, sekä kuningas Midaksesta kertova myytti.

Aku Ankasta tuttu Roope Ankka on tullut tunnetuksi siitä, että rahan lisäksi hän pitää myös kultaharkoista. Ensimmäiseksi tästä tulee mieleen, että kultaharkot ovat Roope Ankan vaurauden symboli, jotka entisestään korostavat hänen taloudellisesti vaurasta elämäänsä. Toisaalta, voisiko kultaharkkoihin rakastuminen symboloida myös kultaisen vasikan tapaan Roope Ankan ahneutta – sillä ahnehan Roope Ankka totta vie on!