Jos olet kiinnostunut kullanhuuhdonnasta Suomessa sekä kultahistoriasta yleensä, on Tankavaarassa sijaitseva Kultakylä oivallinen kohde juuri sinulle. Tässä ainutlaatuisessa elämyskeskuksessa pääset kokemaan kullanhuuhdonnan tunnelman aitiopaikalla sekä tutustumaan siihen, millaista kullanhuuhtaminen sen kulta-aikaan oli. Esittelemme Tankavaaran Kultakylän tässä artikkelissa, joten nappaa vinkit talteen ja aloita oman kultamatkasi suunnittelu!

Missä Tankavaara sijaitsee ja mitä siellä voi kokea?

Tankavaara sijaitsee Sodankylässä, valtatie 4 / E75:n varressa. Sodankylän keskuksesta matkaa Tankavaaraan on noin 90 km ja kylä sijaitsee lähellä Urho Kekkosen kansallispuistoa. Tankavaaran sijainti tarjoaakin hyvät mahdollisuudet sekä vaellus- että kultamatkan yhdistämiseen, jolloin matkasta tulee entistäkin monipuolisempi.

Tankavaarassa on mahdollista tehdä paljon muutakin. Talvella on mahdollista lähteä esimerkiksi revontuliretkelle vaikkapa lumikengin tai osallistua koiravaljakkosafarille upeisssa talvisissa maisemissa. Talvella Tankavaarassa järjestetään myös kultaryntäyspäiviä, joihin sisältyy koiravaljakkoajoa, sisätiloissa tapahtuvaa kullanhuuhdontaa, Kultamuseoon tutustumista sekä lounas kolmella herkullisella ruokalajilla. Tällä hetkellä kultaryntäyspäivä maksaa edullisimmillaan 73 euroa.

Myös kesällä Tankavaara tarjoaa monenlaista tekemistä. Osallistu vaikkapa Kullanhuuhdonnan perhepäivään koko perheen voimin. Kullanhuuhdonta on mukavaa tekemistä koko perheelle – ja mikä parasta, perheenjäsenet saavat pitää kaiken Tankavaaran perhepäivän aikana löytämänsä kullan! Perhepäivien hinnat ovat tällä hetkellä edullisimmillaan 60 euroa. Kultaa saa huuhtoa 8 tunnin ajan.

Jos olet mukana yksin ja haluaisit oppia kullanhuuhdontaa kädestä pitäen, lähde kullankaivajan oppiin Kultavaltaukselle ja koe, miltä tuntuu huuhtoa kultaa ihan oikeasti. Kaiken edellä mainitun tekemisen ja elämysten lisäksi Tankavaarassa on tarjolla myös upeita opastettuja luontoretkiä.

Tutustu kultahistoriaan Tankavaarassa

Tankavaarassa sijaitseva Kultakylä on oivallinen paikka tutustua kultahistoriaan – niin Suomen- kuin maailmanlaajuisestikin. Tässä kohteessa näet ja koet, mistä kultaryntäyksessä ja sen aikaansaamassa kultakuumeessa oikein oli kyse.

Kylän Kultamuseo on ainutlaatuinen ja sitä pidetään yllä ammattimaisella otteella. Kyseessä on erikoismuseo, joka perustettiin 1973. Museon tavoitteena on tallentaa ja tutkia maamme kultahistoriaa. Samalla museo esittelee kullanhuuhdontaperinteitä koko maailmassa. Museosta löytyy Golden World -osasto, joka keskittyy esittelemään koko maailman perinteitä kullanhuuhdonnan saralla. Museosta löytyy myös mineraaleja ja kiviä esittelevä näyttely.

Kesäisin museossa pääsee kokeilemaan kullanhuuhdontaa omakätisesti, minkä lisäksi kesällä museosta löytyy ulkomuseoalue. Talvella kullanhuuhdonta siirtyy museon sisäaltaisiin. Kultamuseosäätiö omistaa ja hallinnoi Kultamuseota.