Jos kulta kiinnostaa sinua, on kullanarvoista myös tietää, kuinka kulta ja muut jalometallit tulee Suomessa merkitä. Lue tämä arvokas tietopaketti ja ota selvää, kuinka Suomessa kulta ja muut jalometallit tulee merkitä ja kuinka tästä merkintävaatimuksesta on hyötyä esimerkiksi myytäessä tarpeettomia koruja romukullaksi!

Lainsäädäntö määrää Suomessa kullan ja muiden jalometallien merkinnöistä

Suomessa on siinä mielessä turvallista ostaa kultaa ja muita jalometallituotteita, että niiden merkinnöistä on olemassa lainsäädäntö. Suomessa kaikki jalometallituotteet ja niiden pitoisuudet tuleekin lain nojalla merkitä tietyllä tavalla. Jalometallituotteita saavat Suomessa valmistaa vain nimileiman haltijat, jotka ovat rekisteröityneet Turvatekniikan keskuksessa. Sama koskee jalometallituotteiden maahantuontia. Pääsääntöisesti jalometallituotteista tulee löytyä materiaalin ja valmistajan kertovat leimat. Tämän lisäksi niistä saattaa löytyä valmistusvuosi sekä -paikkakunta ja tarkastusleima.

Suomi poikkeaa lainsäädäntönsä osalta monista muista maista, sillä läheskään joka maasta ei löydy lainsäädäntöä, joka koskisi jalometallituotteita. Myöskään jalometallituotteiden markkinavalvontaa ei ole järjestetty kaikkialla. Jos siis hankit jalometallituotteita ulkomailta, varmista, että tuote on varmasti sellainen kuin oletat sen olevan. Otathan huomioon, että Suomessakaan lainsäädäntö ei koske jalokiviä eikä helmiä. Tällaisia arvoesineitä ostaessasi onkin hyvä pyytää todistus myyjältä koskien kiven nimeä, väriä, painoa, puhtautta sekä hiontaa.

Mitä on romukulta?

Romukultaa saadaan kultaesineistä, joita ei enää käytetä, vaan on päätetty romuttaa. Ostettaessa romukultaa ostajaa kiinnostaa ainoastaan korun sisältämä kulta. Ostaja ei siis välitä korun seosaineista taikka niistä kuluista, joita korun hinnan kattamiseen alunperin liittyi. Lisäksi tulee muistaa, että romutettaessa kultaesineitä tulee kulta erottaa koruin muista ainesosista sekä muokata uudestaan materiaaliksi, jota voidaan jälleen käyttää koruissa. Näistä syistä johtuen romukullasta ei myytäessä saa läheskään sitä hintaa, jonka ne ovat aikoinaan maksaneet. Romukullasta ei saa myöskään sitä hintaa, jonka sen sisältämä kulta maksaisi maailmanmarkkinahinnalla.

Kun olet myymässä romukultaa, ovat koruista löytyvät leimat todiste korujen materiaalista ja auttavat sinua todistamaan korujen arvon ostajalle. Tässä kohtaa hyödyt siis siitä, että koruissa on asianmukaiset merkinnät. Esimerkiksi kihlauksen tai avioliiton kariutuessa sinusta saattaa tuntua epäluontevalta käyttää ex-puolisosi antamia koruja, jolloin niiden myyminen romukullaksi saattaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.