Kultaa voidaan huuhtoa sekä lapiokaivun tai koneellisen kaivun avulla. Esittelemme tässä artikkelissa nämä kaksi tapaa ja kerromme, missä voit päästä itsekin kokeilemaan kullanhuuhdontaa.

Miten kullan lapiokaivu sujuu?

Lapiokaivussa maa-aines kaivetaan nimensä mukaisesti joko lapioiden tai hakkujen avulla. Näin saatu maa-aines kaadetaan huuhdontaränniin. Tämän jälkeen ränniin ohjataan vettä, jonka mukana kevyt maa-aines kulkeutuu pois. Painavammat aineet, kuten kulta, jää ränniin, sen rihloihin. Tämän jälkeen tämä rihloissa oleva rikaste johdetaan vaskooliin, jossa erotellaan kulta-aines.

Miten kullan koneellinen kaivu tapahtuu?

Kullan koneellinen kaivu vaatii apuriksi kaivinkoneen, jolla maa-ainesta kaivetaan. Kaivun jälkeen aines kaadetaan huuhtomoon, joita löytyy monenlaisia. Suomessa käytetään yleisesti huuhtomoa, jota voidaan kuvata rakenteeltaan yksinkertaiseksi. Tässä huuhtomossa on pieni seula, jonka lävitse maa-aines kulkeutuu huuhdontaränneihin. Samalla vesi auttaa huuhtomaan pois kevyet maa-ainekset, jolloin kulta jää ränniin.

Missä voin kokeilla kullanhuuhdontaa?

Jos kullanhuuhdonta kiinnostaa sinua, kannattaa matkustaa Sodankylässä sijaitsevaan Tankavaaran kylään, josta löytyy Kultakylä. Täällä pääset kokeilemaan kullanhuuhdontaa vaikka koko perheen voimin. Samalla pääset tutustumaan kiehtovaan kultahistoriaan.

Jos innostut kullanhuuhdonnasta tosissasi, voit kokeilla myös kullanhuuhdontakilpailuihin osallistumista. Tankavaara on kunnostautunut tälläkin saralla ja alueella onkin ehditty järjestää jo kymmeniä kisoja.

Mitä muuta Tankavaara tarjoaa matkailijalle?

Tankavaara on mukava vierailukohde siitäkin syystä, että monipuolisen kulta-aiheisen tarjontansa lisäksi alue tarjoaa runsaasti myös muuta nähtävää ja koettavaa sekä kesällä että talvella. Talvella revontulet houkuttelevat paikalle matkailijoita. Jos haluat yhdistää revontulien ihailemisen melko rankkaan, mutta mielenkiintoiseen liikuntaan, kokeile revontuliretkelle lähtöä lumikenkien voimin. Jos taas haluat kokeilla perinteistä Lapin kulkuneuvoa, lähde husky-safarille ja tutustu ympäröivään upeaan luontoon huskyjen kyydissä.

Alueella järjestetään myös monia mielenkiintoisia tapahtumia. Esimerkiksi Gold Rush Run -koiravaljakkokisat, kullanhuuhdonnan SM-kisat, Taigafestivaalit, Kultamölkky-kisat sekä The Northernstar Rock’n Roll & Blues nights -festivaali ovat mielenkiintoisia tapahtumia, jotka keräävät runsain joukoin osallistujia ja joista jokainen tarjoaa aivan omanlaisensa lähestymistavan alueen historiaan ja nykyisyyteen. On upeaa, että kullanhuuhdonta on vielä nykyäänkin merkittävä osa Tankavaaran elämää ja että Tankavaarassa on keskitytty Suomen mielenkiintoisen kultahistorian tallentamiseen myös jälkipolville!